Israel-info Flag

Debat: Fredens vej: En stor opgave venter


"Fredens vej: En stor opgave venter

Jyllands-Posten, 20 januar 2005, 1. sektion, side 10

Af Af DAVID WALZER Israels ambassadør i Danmark

Den 9. januar fik Mahmoud Abbas (Abu Mazen) et afgørende flertal af de 62 pct. af palæstinenserne, der deltog i det palæstinensiske valg, og hermed blev han præsident for Det Palæstinensiske Selvstyre. Valget af Abu Mazen er et klart bevis for, at det er muligt at gennemføre en vellykket demokratisk proces i et arabisk samfund, og vi bør alle lykønske ham for denne bedrift. Israels premierminister, Ariel Sharon, var en af de første statsledere, der ringede for at lykønske Abu Mazen og invitere ham til møde, så de to kan diskutere muligheden for at genoptage fredsprocessen. Fra mange sider fra USA, Europa, FN og andre har budskabet lydt, at vi alle må tilbyde Abbas vores støtte og samarbejde, således at han hjælpes til at bevæge sig ind på fredens vej sammen med Israel. Denne opgave er både stor og kompliceret. Det faktum, at Abu Mazen blev valgt på demokratisk vis, giver ham et klart mandat til at lede palæstinenserne hen imod opfyldelsen af deres drøm om at få en uafhængig palæstinensisk stat, som kan leve i fred med og ved siden af Israel.

Et åbent vindue

Nu er det store spørgsmål, hvordan han vil forvalte sit mandat, som flertallet har givet ham, fordi det åbenlyst er træt af terroren, terrorbekæmpelsen og ganske enkelt ønsker sig at få et ærligt stykke arbejde og at leve i fred. Mange anser valget af Abu Mazen for at være et vindue af muligheder. For at dette skal holde stik, og for at vinduet skal holdes åbent for den nye, forfriskende fredsånd, bliver Abu Mazen nødt til at demonstrere, at han kan konsolidere sin regering, kontrollere og om nødvendigt knække alle de forskellige militante grupper, der iværksætter terrorangreb mod Israel og israelske borgere. For derved truer de samtidig Abu Mazens evne til at handle for at fremme freden. Ingen regering i hele verden heller ikke den israelske ville diskutere politik med naboerne, mens landets borgere bliver slået ihjel af terrorister, der sprænger sig selv i luften i busser, restauranter og skoler. Hvis man behøver et bevis for, at dette ikke kan lade sig gøre, så behøver man blot at tænke på angrebet 13/1, hvor et terrorangreb kostede seks civile israelere livet ved en kontrolpost mellem Israel og Gazastriben. Kontrolposterne gør det muligt, at mennesker og varer såsom medicin og mad kan passere grænsen på trods af det anspændte forhold mellem palæstinensere og israelere, og det er en stor lettelse i palæstinensernes hverdag. Men resultatet af terrorangrebet er, at kontrolposterne mellem Israel og Gaza nu må lukke. Om cirka seks måneder vil den modige og langtrækkende troppeadskillelsesplan fra Gaza blive gennemført. Der er tale om en unilateral politisk plan, som Ariel Sharon har introduceret, for at sætte en stopper for Arafats vetoret over for alle de fredsplaner, der blev ham forelagt. Den israelske regering vil i høj grad være parat til at koordinere troppeadskillelsen med Det Palæstinensiske Selvstyre, hvis styret faktisk viser, at det vil handle mod terrorismen og tage skridt henimod at genindføre lov og orden i de territorier, det kontrollerer. Der bør ikke herske tvivl om, at Abu Mazen er i stand til at gøre det. Han har tilstrækkeligt med bevæbnede sikkerhedsfolk. Det afhænger af hans beslutsomhed og vilje til at gå imod Arafats arv, dvs. altid forsøge at forsone sig med de mest ekstreme elementer i stedet for at bekæmpe dem. Såfremt han går mod terroristerne og hermed holder vinduet af muligheder åbent, er jeg ganske sikker på, at både den israelske regering og flertallet af israelerne vil være klar til at gøre gengæld klar til at gå tilbage til Køreplanen for fred.

Historisk åbning

Vi må alle bede til, at valget af Abu Mazen bliver den historiske åbning, hvor mulighederne bliver grebet og brugt og ikke blot endnu engang bliver misbrugt, for ellers bliver åbningen lige så kortvarig som forgængerne. En klog mand har engang sagt: »Fredens smerte er nemmere at bære end krigens sorg.« Vi israelere er klar. Vi kan kun opmuntre vore palæstinensiske naboer til også at være det.

 

Søg på Israel-info:


Aktuelt - nyheder og indlæg
Israels geografi
Links til nyheder
Holocost - The Auschwitz Album