Vælg en side

Nekrolog

 

Yasser Arafat 1929 – 2004

Det er en af verdens bedste kendte politikere – og en af mellemøstkonfliktens store aktører, der efter længere tids sygdom døde tidligt om morgenen, torsdag den 11. november 2004 på et militærhospital i Paris.

PLOs leder, Yasser Arafat efterlader sig hustruen Suha og parrets datter.

Ifølge den officielle PLO-historie blev Arafat født i Jerusalems gamle bydel, men reelt blev han født i den egyptiske hovedstad, Cairo, hvor han – med en kortere periode i Gaza efter moderens død – boede hele sin barndom og ungdom, og hvor han på Cairo Universitet påbegyndte sit ingeniør-studium.

I 1948 meldte han sig som frivillig i den arabiske kamp mod den nyoprettede jødiske stat, Israel, og grundlagde senere i Kuwait, hvortil han var flyttet, Fatah, som senere blev til PLO, hvis mål fra grundlæggelsen var Israels udslettelse.

Samtlige PLO-symboler i dag afbilleder hele det nuværende Israel som en del af det kommende Palæstina.

Fra sidst i 1970erne blev kravet om palæstinensisk hjemmestyre formuleret af Arafat, som i årene derefter indledte sin terrorkamp mod Israel – og mod jødiske mål rundt om i verden, mens han langsomt overtog magten over de palæstinensiske arabere, og langsomt formåede rundt om i verden blandt politiske ledere at skabe forståelse for oprettelsen af en palæstinensisk stat.

I 1993 indgik han med Israels daværende statsminister, Yitzhak Rabin og USA’s præsident Bill Clinton den såkaldte Oslo-Aftale, som gav palæstinenserne en selvstyreordning.

I 2000 var Arafat meget tæt på at få sin palæstinensiske stat, idet han af Israels daværende statsminister, Ehud Barak i forbindelse med Camp-David-forhandlingerne, blev tilbudt knapt 97 procent af Vestbredden samt Gaza, hvilket Arafat afslog.

Nogle måneder efter sammenbruddet påbegyndte palæstinenserne deres intifada, som senere har kostet i hundredevis og atter hundredevis af israelske og arabiske liv. Israels statsminister, Ariel Sharon, erklærede i 2002 Arafat som “irrelevant” og afviste at forhandle med ham. alice

Kilder: Jerusalem Post, 11/11 2004, Haaretz 11/11 2004, Ritzaus Bureau 11/11 2004