Vælg en side

Arafats tidstavle

Yasser Arafat 1929-2004

Rahman Abdal Rauf Arafat al-Qudwa al-Husaini, bedre kendt som Yasser Arafat, døde tidligt om morgenen 11. november 2004.

1929 – 24. august
Yasser Arafat eller – Rahman Abdal Rauf Arafat al-Qudwa al-Husaini – bliver født i Cairo, om end han selv hævdede, at fødestedet var Jerusalem.

1948
Arafat deltager som arabisk frivillig i kampen mod jøderne i det daværende Palæstina, og blev senere anholdt af egyptisk politi.

1952
Arafat påbegynder ingeniørstudiet ved Cairo Universitet og bliver formand for den palæstinensiske studenterforening.

1958
Arafat grundlægger i Kuwait sammen med andre palæstinensere kamporganisationen Al Fatah, der har til formål at fordrive jøderne fra Palæstina.

1969
Som leder af Fatah vælges Arafat som formand for paraplyorganisationen PLO – den palæstinensiske befrielsesorganisation, som Fatah er en del af. Herefter påbegyndes en omfattende terroristvirksomhed – rettet mod israelske mål samt generelt rettet mod jødiske mål. Det er palæstinenserne, der “opfinder” flykapringen af civile fly som et middel til at opnå politiske mål.

1974
Arafat optræder i FN, hvor han siger, at han har »en olivengren i den ene hånd og en frihedskæmpers våben i den anden«. Han taler for en forhandlingsløsning af mellemøstkonflikten.

1987
Arabiske palæstinensere på Vestbredden og i Gaza indleder den såkaldte Intifada, som skal rejse palæstinenserne til kamp mod Israel og USA.

1988
Arafat anerkender i en tale Israels ret til at eksistere og fordømmer officielt terror som politisk våben.

1990
Arafat støtter Saddam Husseins invasion af Kuwait.

1992
Arafat bliver gift med palæstinenseren Suha Tawil i Tunesien.

1992
Arafat overlever et flystyrt i den libyske ørken. Tre omkommer.

1993
Arafat og den israelske premierminister Yitzhak Rabin enes i Oslo om en palæstinensisk selvstyreaftale for dele af de besatte områder.

1994
Arafat og Rabin samt udenrigsminister Shimon Peres modtager Nobels Fredspris for ovennævnte aftale.

1994
Arafat bliver leder af Palestinian Authority – det palæstinensiske selvstyre.

1995
Arafats datter Zawha bliver født.

1996
Arafat bliver valgt som præsident.

2000
Yasser Arafat afviser overraskende det generøse israelske tilbud om knapt 97 procent af Vestbredden samt hele Gaza i aftalen om oprettelse af en palæstinensisk stat. Efter sammenbruddet i Camp-David påbegynder palæstinensene den anden Intifada.

2001
Likud-partiets leder, Ariel Sharon vælges som ny statsminister i Israel.

2001
Som følge af intifadaen bliver det nødvendigt for israelerne at isolere Yasser Arafat, som ikke evner eller ønsker at standse terroren mod israelske civile mål. Fra december 2000 opholder Arafat sig derfor i husarrest i Ramallah af israelerne, hvis statsminister nu benævner ham “irrelevant”.

2004
29. oktober bliver Arafat fløjet til Paris for at blive behandlet på et militærhospital for en mavesygdom. Tidligt om morgenen 11. november bliver han erklæret død.

Kilder: Reuters, BBC, Gads Historie Leksikon