Vælg en side

Software

Flere hundrede software virksomheder over hele Israel står for en årlig eksport for et godt stykke over 300 mio. USD. Og dette er kun en del af historien, da dette tal kun omfatter ”stand alone” software, og modsat indbyggede software som eksisterer i de fleste israelsk fremstillede varer, tegner sig for mange konkurrencefordele. Faktisk er hver 3. ansatte i elektronikindustrien software specialist.

Software på uddannelsesområdet er et af de nyeste og hurtigst voksende områder. Mere end 20 virksomheder producerer programmer til børnehaver, som udvikler visuel og reflekterende tankevirksomhed., fornemmelse for farver, optisk orientering samt grundlæggende matematiske koncepter. Andre produktudviklinger omfatter computer bistand indenfor sprog- og matematik træning på folke- og mellemskoletrin. Produkter fra den israelske software industri omfatter også computerstøttet produktions ingeniør software for automatiske produktionssystemer samt  automatisk dataindlæsning for fremstilling af annoncer.

Listen af forskerrelaterede industrisucceser er lang, og studeres omhyggeligt af internationale højteknologiske udbydere og investorer. Jonathan Fleming – partner i MVP Venture – et af de største risikovillige firmaer i det nordøstlige USA, har udtalt til ”Business Week” at ”Israel dukker op som et større teknologisk center”. Firmaet rejste 10 mio. USD til israelske medicinteknologiske virksomheder, som derved blev firmaets første oversøiske investering.

Internationale giganter som Intel, Motorola, IBM, Hewlett Packard og Vishai har anerkendt Israels potentiale i mange år og har foretaget store finansielle investeringer i landet. Og forskning og udvikling som har fundet sted i Israel, har resulteret i et betragteligt antal vigtige produkter for disse virksomheder.

Det hollandske Madge Networks var det første udenlandske selskab som opkøbte en lokal virksomhed, idet man betalte 300 mio. USD for Lannet Data Communications. Japans elektronikgigant, Kenwood samt dets største softwarevirksomhed, CSK, har også vist strategisk interesse i lokale højteknologiske virksomheder.

Som industrimanden Efi Arazi udtrykker det ”Israel er nu i besiddelse af en kritisk masse højteknologi, som langt overstiger højteknologien i Europa”. Som mange andre mener han, at Israel er kommet på kortet over højteknologi for at blive!