Vælg en side

Valg til Knesset, den 17. marts 2015

Valget til Knesset – 17. marts 2015 – Valgresultat
Parti / Leder af partiet / Valgprocent / Antal mandater / plus-minus

 

Likud: Benjamin Netanyahu / 23.40% / 30 / +12

Zionist Unionen: Isaac Herzog og Tzipi Livni / 18.67% / 24 / +3

Arabisk Fællesliste: Ayman Odeh / 10.54% / 13 / +2

Yesh Atid: Yair Lapid / 8.81% / 11 / -8

Kulanu: Moshe Kahlon / 7.49% / 10 / – nyt parti

Det Jødiske Hjem: Naftali Bennett / 6.74% / 8 / -4

Shas: Aryeh Deri / 5.73% / 7/ -4

Yisrael Beiteinu / Avigdor Lieberman / 5.11% / 6 / -7

Forenede Torah-Jødedom: Yaakov Litzman / 5.03% / 6 / -1

Meretz: Zehava Gal-On / 3.93% / 5 / -1

Israels regering – pr. maj 2015

Statsminister og Udenrigsminister: Benjamin Netanyahu (Likud). Siden 2009 er det”Bibi”s 4. periode som sit lands statsminister. Udenrigsministerposten er dog midlertidig, og varetages for tiden reelt af Vice-Udenrigsminister Tzipi Hotovely.

Forsvarsminister: Moshe Ya’alon (Likud). Fortsætter i det embede, han har varetaget siden 013. Ya’alon er tidligere forsvarschef, forlod hæren i 2005 og gik tre år senere ind i politik.

Finansminister: Moshe Kahlon (Kulanu). Forhenværende medlem af Likud, som dog tog en pause fra politik i 2012, indtil han stiftede partiet Kulanu. Han var en overgang kommunikationsminister, og skabte en meget hyldet reform på mobil-telefon-området.

Minister for Uddannelse: Naftali Bennett (Det Jødiske Hjem). Tidligere high-tech-entreprenør, som gjorde tjeneste som Netanyahus stabschef til 2006, hvor han forlod sit embede for at stifte partiet Det Jødiske Hjem. Han var tidligere økonomiminister og minister for religiøse anliggender samt Jerusalem og Diaspora-minister.

Justitsminister: Ayelet Shaked (Det Jødiske Hjem). Medlem af Knesset siden 2013, og nu minister for første gang. Hun betegner sig selv som en sekulær kvinde, hvorfor hun markant skiller sig ud fra dit partis overvejende religiøse base.

Transportminister samt Minister for Efterretningstjenesterne: Yisrael Katz (Likud). Medlem af Knesset siden 1998. Har tjent som Transportminister siden 2009, men skal nu yderligere tage sig af sikkerheden, og indgår således som en del af Sikkerheds-Kabinettet.

Indenrigsminister samt Vice-Statsminister Silvan Shalom (Likud).Tidligere minister for udviklingen af Negev og Gallilæa. Shalom har været medlem af Knesset i 3 år, og har yderligere tjent som Finansminister samt Udenrigsminister i Sharons regeringer.

Vice-Sundhedsminister: Yaakov Litzman (Forenede Torah-Jødedom). Titlen “Vice” snyder, for Litzman er reelt Sundhedsminister! Hans parti tillader dog ikke, af religiøst-ideologiske årsager, at partimedlemmerne får titel af minister. Litzman har tidligere været formand for Finansudvalget

Bygge-, og Boligminister: Yoav Galant (Kulanu). Galant er næstformand i sit parti, og blev, som øverstkommanderende for IDFs Syd-Kommando, højt dekoreret. Han var i 2010 kun milllimeter fra at blive Forsvarschef, da han blev sat i forbindelse med en byggeskandale i hans område, Amikam, og altså forbigået som Forsvarschef.

Kulturminister og Sportsminister: Miri Regev (Likud). For første gang minister – og har dermed fået en lynkarriere i sit parti – fra nummer 27 på listen forrige gang til nummer 5 denne gang. Regevs ansigt er velkendt overalt i verden, idet han fra 2005 til 2008 tjente som IDF-talsmand, og specielt under Gaza-konflikten måtte forklare Israels militære indsats.

Økonomiminister samt Minister for Udviklingen af Negev og Gallilæa. Aryeh Deri (Shas). Tjente i årene 1988-1993 som Indenrigsminister, men blev i 1999 dømt for at have modtaget bestikkelse, for hvilket han tilbragte to år i fængsel. Er nu taget til nåde, og besejrede forud for parlamentsvalget Shas’ formand, Eli Yishai, som leder af partiet.

Energiminister samt Minister for Infrastruktur: Yuval Steinitz (Likud). Medlem af Knesset siden 1999. Tjente førud som Finansminister, og i den seneste regering som Minister for Efterretningstjenesterne.

Integrationsminister og Minister for Strategi: Ze’ev Elkin (Likud). Ankom til Israel fra Ukraine så sent som i 1990, og blev valgt til Knesset i 2006. Elkin har tjent som Vice-Udenrigsminister og formand for koalitionen – ligesom han som formand har siddet i det magtfulde Udenrigs, – og Sikkerhedsudvalg.

Minister for Videnskab og Teknologi: Danny Danon (Likud). Har været aktiv i politik siden 1996, og blev Knessetmedlem i 2009. I den forrige regering tjente han som Vice-Forsvarsminister. Blev dog i 2014 fyret af Netanyahu i forbindelse med “Operation Protective Edge” i Gaza-Striben – som følge af hans åbne kritik af regeringens handlemåde i konflikten.

Landbrugsminister Uri Ariel (Det Jødiske Hjem). Leder af Tekumah, som sammen med Det Nationalt Religiøse parti udgør Det Jødiske Hjem. I den tidligere regering bestred han embedet som Bygge,- og Boligminister, og er en stærk fortaler for udvidelse af bosættelserne på Vestbredden.

Miljøminister: Avi Gabai (Kulanu). Gabai er ikke medlem af Knesset. Han hjalp Kahlon med stiftelsen af Kulanu, ligesom han koordinerede Kahlons kampagne. Har en erhvervsmæssig fortid i Bezeq, som er et telekommunikationsfirma.

Minister for Ligestilling, Minoriteter og Ældre: Gila Gamliel (Likud). Gamliel får et meget omfattende ministerium, som er en kombination af det, som tidligere dækkede ældre og minoriteter. Hun har været medlem af Knesset siden 2003, men nu første gang minister. Tidligere tjente hun som Vice-Landbrugsminister samt Næstformand for Knesset.

Minister for Religiøse Anliggender: David Azoulay (Shas). Har været medlem af Knesset siden 1996 – men nu første gang minister. Tidligere bestred han dog posten som Vice-Indenrigsminister.

Minister uden Portefølje: Benny Begin (Likud). Søn af tidligere Statsminister Menachem Begin – og ind og ud af Knesset i løbet af de seneste 28 år. Har tidligere udført opgaven som Videnskabsminister og medlem af Netanyahus Sikkerheds-Kabinet. Begin anses som Netanyahus nærmeste og mest betroede rådgiver.

Velfærdsminister: Haim Katz (Likud). Er tillige chef for luftindustri-fagforeningen. Katz har været medlem af Knesset – ind og ud – siden 1999.

Minister for Offentlig Orden samt Turistminister: Yariv Levin (Likud). Medlem af Knesset siden 2009. Har fungeret som formand for koalitionen samt formand for Udenrigs,- og Forsvarsudvalget.

Minister uden Portefølje: Ofir Akunis (Likud). Tidligere Netanyahus talsmand, og i mange år blandt Statsministerens nærmeste

Vice-Udenrigsminister: Tzipi Hotovely (Likud). Vil her blive nævnt blandt ministrene, idet hun – de-facto – vil fungere som Israels Udenrigsminister, indtil det øjeblik Netanyahu giver posten som Udenrigsminister til en eventuel ny koalitionspartner. Statsministeren varetager officielt posten som Udenrigsminister, men Tzipi Hotovely vil få ansvaret for dagligdagen i ministeriet, ligesom hun vil forestå udnævnelser i Israels diplomatiske korps