Vælg en side
Man skal ikke undervurdere de israelske vælgere
af Yvette Espersen efter valget 2013 – også i Den Korte Avis søndag den 27. jan 2013

I flere uger har jeg læst, lyttet til og set den danske mediedækning af det israelske valg.

Endnu en gang blev jeg suget ind i mediernes eventyrverden. En tendens begyndte at vise sig: Israel var på vej mod en yderligere højredrejning, fredsprocessen var helt sikkert død, og måske var det endda slut for selve demokratiet. Historier om den yderste højrefløjs kampagner, de ekstreme religiøse grupper med jødekrøller og store sorte hatte, politiske fanatikere i bosættelsesområderne og folk der ønsker at begrave fredsprocessen blev alle dækket med glæde af mainstreammedierne.

Mens alt dette foregik, kørte venstrefløjens kampagner fuldstændig ubemærkede. Journalister var vilde med at rapportere om de ondskabsfulde højreorienterede israelere, som ikke ønsker fred, og behandlede dem og deres holdninger med hån og direkte foragt.

På valgaftenen, mens resultaterne begyndte at dukke op, rapporterede TV2 nyhedernes Divya Das, at valgets primære fokus lå på sikkerhed, og at israelerne rykkede bekymrende meget mod højre mens fredsprocessen var mere og mere truet. Journalisten Steffen Jensen forsøgte på diplomatisk vis at rapportere en del mere ærligt.

Men dette valg handlede hovesaligt om samfundsmæssige og sociale spørgsmål, ikke sikkerhed. Dette betyder dog ikke at der ikke er et ønske om fred blandt vælgerne, som ganske enkelt er blevet dødtrætte af at tage chancer for fred hele tiden men bliver mødt med raketangreb. Faktisk støtter to af de tre største partier, samt Netanyahu, som offentligt har sagt god for det, en tostatsløsning.

Et par dage inden valget bragte DR en historie med overskriften: “Valg i Israel: Religiøs zionisme på røde, høje hæle” –  hvilket referede til Ayelet Shaked, en kandidat for “Det Jødiske Hjem”, som de præsenterede som den første sekulære kvinde i et national-religiøst parti. DR’s historie fokuserer på at dette parti ikke er interesseret i en palæstinensisk stat, og at kandidaterne er unge og attraktive. Naftali Bennet, som leder partiet, beskrives som at have kombineret sin “militærbaggrund med kapitalistisk entreprenørship” – med andre ord, han har en flot militær CV, idet han var kampsoldat i IDFs elitestyrker og er nu en succesfuld forretningsmand. DR slutter deres artikel med disse ord:
“Mange israelere er af den overbevisning, at den kommende regering højest sandsynligt vil blive mere hardline og højredrejet end den afgående.” – gad vide om DR’s journalist, Puk Damsgård rent faktisk snakkede med rigtige israelere, eller om hun kom frem til denne konklusion ved bare at snakke med andre journalister?

Politiken, som man altid kan regne med når det kommer til at skrive nonsens om Israel, havde følgende overskrifter op til valget – hvor de gik fra at påstå at den politiske midte var helt blæst af banen, til at Netanyahu vandt en ‘sikker valgsejr’, og så til en ‘kneben sejr’.
20. jan – Israels politiske midte er blæst af banen
22. jan – Netanyahu på vej mod sikker valgsejr
23. jan  Netanyahu vinder kneben sejr i Israel

Kristeligt Dagblad, som plejer at være mere sober når det kommer til Israel, skrev på valgdagen at “Valget til Knesset i dag styrker højrefløjen, men svækker landet” – en temmelig misledende analyse. Avisen fortsætter så med følgende: “Højrefløjen vil efter alt at dømme komme styrket ud af valget”. Jeg ved ikke hvad Kristeligt Dagblads redaktør Erik Bjergager, ‘dømmer’ sine facts ud fra – men de var jo, som vi så, helt forkerte.

Selv Jyllands-Posten, som man skulle tro ville slippe for kritik, formåede stadigvæk at skrive på valgdagen at “den politiske højrefløj og premierminister Benjamin Netanyahu står til at få et klart flertal bag sig.”, hvilket var mere end bare fejlagtigt.

Danmark var ikke det eneste land med journalister der spåede om en altødelæggende højrefløjs-undergang. Her er nogle flere overskrifter:

The Daily Telegraph – “Israels moderate stemmer vil ikke blive hørt til valget” og “Israels frygtpolitik – Israel går til stemmeurnerne og den hårde zionisme er for alvor tilbage”
Sky News: “Israels eksreme højrefløj klar til ministerposter”
Salon: “Israel parat til skyttegravskrig på højrefløjen – på tirsdag forventes Israel at vælge sin hårdeste regering nogensinde”
The Independent: “Tostatsløsningen: én stat bestemmer. Højrefløjen styrkes og det israelske valg kan betyde enden for fredsforhandlingerne”

Dette ekstreme fokus på højrefløjen forhindrede medierne i at få et balanceret syn på de politiske udviklinger der ville have stillet spørgsmålstegn ved fordommene om at vælgerne skulle have foretaget sig en så dramatisk højredrejning.

De eneste der kan forstå, håbe på og planlægge en fremtid for Israel er det israelske folk. Det folk der har levet i et land der har været under konstant angreb fra dets naboer, som gerne så Israel udslettet. Kære journalister, lad være med at undervurdere de israelske vælgere. De skaber deres lands fremtid – så lyt til hvad de har at sige og hold op med at skrive det, som I tror de har at sige.

Hvor de internationale medier kun så ekstremisme, valgte de israelske vælgere den moderate løsning.