Vælg en side
Det Palæstinentiske Selvstyre

Tidstavle

I 1993 – 1995  blev Deklarationen af principperne for et palæstinensisk selvstyre, underskrevet af såvel Israel som PLO, som repræsentant for de palæstinensiske arabere. Implementering af palæstinensisk selvstyre i Gazastriben samt i Jericho-området blev sat i gang.  Der bliver udvidet palæstinensisk selvstyre i Samaria og Judæa samt i Gaza og det palæstinensiske råd valgt – på trods af at fundamentalistisk arabisk terror mod Israel tager til.

Henover sommeren 1994 intensiveres den palæstinensiske terror, og det følgende år bliver næsten 100 israelere (hovedsagligt civile) dræbt ved selvmordsbombeaktioner og andre angreb. De islamiske organisationer Hamas og Islamisk.  Trods selvstyrets manglende indsats i forhold til at bekæmpe terroren, underskriver Israel og PLO 28. september 1995 den såkaldte “Oslo II-aftale”, der omhandler yderligere israelske tilbagetræk-ninger fra Vestbredden. Til gengæld herfor indeholder aftalen, ligesom den forrige, en række krav til det palæstinensiske selvstyre. Det står dog hurtigt klart, at selvstyret fortsat ikke lever op til sin side af aftalerne. Ikke desto mindre gennemfører Israel – omend med en del forsinkel-ser – de planlagte tilbagetrækninger.
Læs mere om Oslo Aftalen her

I 1997 “Hebron-Protokollen“, underskrevet af Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre (PA)

I 1998 fejrer Israel 50-års selvstændighed og  Israel og PLO underskriver Wye River Aftalen, for at lette iværksættelse af den midlertidige aftale.

1999 Israel og PLO underskriver Sharm-el-Sheikh fredsaftalen.

I 2000 afviser Yasser Arafat,  Præsident Bill Clintons fredsudspil. Arafats afvisning, som finder sted i den amerikanske præsidents landsted, Camp David, kommer som et stort chok for alle, idet Israels statsminister, Ehud Barak, på mødet har leveret enorme indrømmelser til palæstinenserne. Arafat rejser hjem, og under hans ledelse indleder PA en større, intensiv terror imod israelske civile. Al-Aqsa intifadaen bryder ud i sommeren, og et nyt terrorvåben bringes i anvendelse: Brugen af selvmordsbomber. Purunge arabere – mænd såvel kvinder – pakker sig ind i sprængstof, bevæger sig ind på eksempelvis en restaurant eller en biograf, og udløser sprængstoffet, idet selvmorderen tager mange civile med i døden.  Læs mere om Oslo Aftalen her

2002 Israel indleder “Operation Forsvarskjold” som reaktion på massive palæstinensiske terroristangreb.

2004 dør Yasser Arafat.   I  2005  evakuerer Israel alle jødiske boliger i Gaza – mere end 5.000 mennesker. Der er tale om et ensidigt freds-skridt fra Israels side for, med fredelige midler at forsøge at standse intifadaen. Men det positive og generøse skridt fra israelsk side mødes med krig og ufred. Palæstinensisk borgerkrig starter i Gaza – mens Kassam-raketterne fra Gaza begynder at hagle ned over israelske landsbyer.

I 2005 er der Palæstinensisk præsidentvalg 9. januar  og Mahmoud Abbas der har altid været Yasser Arafats nr. to. nu er han valgt som palæstinensernes nye leder.

Ariel Sharon og Mahmoud Abbas mødes til topmøde i Egypten.

I 2006 i de palæstinensiske selvstyreområder, Gaza samt i Samaria og Judæa vinder terrororganisationen Hamas valget. Hizbollah indleder krigen mod Israel fra Libanon, og Den Anden Libanon-Krig starter med raketangreb mod israelske byer i den nordlige del af landet. 12. juli – 14. august. Krigen mellem Israel og Hizbollah/Libanon – se “Israels krige”

Krigen med Libanon – Hizbollahs kidnapning af israelske soldater samt deres bombning af bosætninger ved Israels nordlige grænse førte til en fem uger lang krig, kendt i Israel som “anden Libanon-krig”.

I 2007 sender Hamas tusinder raketangreb mod Israel fra Gaza der rammer skole og beboelser. Hamas vinder valg i Gaza.  Derefter, rykker Israel ind i det sydlige Gaza. Der er også sammenstød mellem Hamas og Fatah.

I 2008 iværksættes der en våbenhvile mellem Hamas og Israel men det bryder sammen på grund af de fortsatte raketangreb mod israelske landsbyer. Gazastriben blokeres.

I 2009 går Israelske tropper ind i Gaza – med en landoffensiv. Siden 2009 har raketangreb mod Israel fortsat.