Vælg en side

PFLP

Terrororganisationen PFLP

PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse) og udbrydergrupper fra samme organisation udspringer fra de marxistiske strømninger fra slutningen af 1960erne. PFLP, som har anvendt – og anvender – terroristiske metoder i sin kamp, forstået på den måde, at man angriber civile mål, har til enhver tid afvist enhver forhandling med Israel og accepterer slet ikke landets eksistens. Derfor afviste PFLP også Oslo-processen.

PFLP er kendt som en af hovedaktørerne bag flyterroren som i årevis har gjort det besværligt og dyrt at blive transportert rundt i verden. PFLP opnåede international opmærksomhed i forbindelse med billederne af de tre fly der blev sprængt i den jordanske ørken, efter at de var blevet kapret. Denne begivenhed førte til de borgerkrigslignende tilstande i Jordan, da jordanerne besluttede sig for at udvise de ekstremistiske palæstinensere fra kongeriget i 1970 (- husket som sorte september).

I 1972 myrdede PFLP 24 passagerer i Lod lufthavnen i Israel. Organisationen står også bag den kendte kapring i 1976 af et El-Al fly, der ledte til aktionen i Entebbe lufthavnen hvor israelske specialstyrker befriede gidslerne.

Organisationen mistede betydning i forbindelse med Berlin-Murens fald, idet pengestrømmen fra Sovjetunionen til terrororganisationen derved stoppede. Da PFLP samtidig afviste Oslo-processen blev organisationen stadig mere marginaliseret.

Organisationen formåede dog at forværre situationen betydeligt mellem israelere og palæstinensere, da de henrettede den israelske turistminister Ze’evi i 2002.

Samme år lykkedes det dog den israelsek sikkerhedstjeneste at forhindre PLFP i at sprænge et israelsk højhus i Tel-Aviv.

Selvom PFLP er erklæret sekulært har det ikke holdt organisationen tilbage fra at benytte sig af selvmordsterror, hvilket jo som bekendt normalt begrundes i religiøse termer.

PFLP-General Kommandoen, som er en udbryderorganisation af PFLP, står bag en terroreksplosion på et svejtsisk passagerfly, der kostede 47 passagerer livet i 1970. En udbrydergruppe fra denne organisation, PLF, stod bag mordet på den amerikanske kørestolsbunde passagerer på det kaprede krydstogtskib Achille Lauro i 1985. Hans forbrydelse bestod i, at han havde et jødisk klingende navn.

PLFP har senest erklæret sig ansvarlig for terrorbomben den 1. november 2004 i Tel-Avivs grøntsagsmarked, Hacarmel, hvor fire mennesker blev myrdet og knapt 40 sårede.

Læs mere om PFLP