Vælg en side

Miljø

Israel har et utroligt afvekslende landskab og takket være det er der forbavsende mange forskellige dyrearter og plantearter. Sådan har det dog ikke altid været.

Israel har gennem århundreder været udsat for systematisk ødelæggelse af både plante- og dyrliv – som man nu prøver at reetablere, bl.a. ved indførsel. Men når regnen falder på slette, bjerg eller ørken, vælder et spraglet og tæt blomsterflor frem. Varigheden er ofte kort og afhængig af art og nedbør.

Så langt tilbage som i det 11. århundrede blev “bibelske” blomster anvendt som souvenirs, og mange er derfor blevet udryddet.

Omkring kysterne findes der den sædvanlige middelhavsflora med myrte, pinje, nerie og oliven. Israels skove blev hensynsløst ryddet under de mange krige lige fra oldtiden til vore dage (tyrkerne) og landet blev som følge heraf til en støvørken og mange fugle og pattedyr blev udryddet.

Den Jødiske Nationalfond indførte “Operation Plant-et-Træ” i 1950erne – ofte planter man træer til ære for mennesker, der har gjort en særlig indsats for Israel eller for det jødiske folk. Operationen ser ud til at virke: Skovarealet er i hvert fald nu oppe på næsten 10 procent af landets areal. Der vokser masser af forskellige træarter på bjergskråninger: fyr, eg og ceder.

Derudover dyrkes der i Israel bl.a. abrikos, mandel, citrusfrugter og valnød. Landbrugsområderne omfatter alpine sætere på Hermon Bjergets skråninger samt verdens nordligste papyrussump i den nærliggende Hule Dal. Mange steder er der en rig vegetation af figenkaktus, hvis frugt “sabra” har lagt navn til jøder, der er født i Israel. Begge siges at være “hårde og stikkende uden på, men bløde som smør og søde inden i”! Læs mere om landbrug – klik her.

I gamle dage levede der såvel krokodiller som løver og strudse vildt i Israel, og i nutiden finder man stadig leopard, sjakal og hyæne samt flere rævearter og vildsvin. Glemme må man heller ikke den henrivende ørkengazelle og den behændige ibex. Der findes mere end 100 forskellige krybdyr, bl.a. kamæleon, skildpadde og gekko.

“Hai-Bar” er navnet på det program, som skal hjælpe de bibelske dyr tilbage til Israel. Det betyder at flere og flere sjældne vilde dyr slippes løs i Israels 280 naturbeskyttelsesområder.

Akaba-bugten (Rødehavet) har en fauna for sig selv med et mylder af fisk i sære former og strålende farver midt i et eventyr af koraller.

Fugle er der rigtigt mange af i Israel. I løbet af foråret og efteråret passerer millioner af trækfugle henover over Israel, hvor der registreres tusindvis af rovfugle og storkeflokke, der slår sig ned ved vådområderne. Det bedste sted at observere og studere disse trækfugle er ved Eilat længst sydpå. Der er mange vadefugle, gribbe, pelikaner, flamingoer og isfuglen bor ofte i fortidens ruiner.

I det nordlige Israel kan man hen ad aftenstide se skovhornuglen jage sin aftensmad. I nærheden af menneskelig beboelse kan man finde Israels nattegal – bulbul, populær hvor den synger sin staccatosang. Hvert syvende år lægger vinavlerne deres marker brak ifølge kosher-lovene – og i dette brak-år frådser fuglene i druer!

Israel har sin egen Naturfredningsforening og specielle Field Schools, hvor man uddanner befolkningen i naturbevarelse.