Vælg en side

Radio

Allerede under den britiske mandatperiode blev den første israelske radiostation aktiveret. Den sendte første gang den 30. Maj 1936 under navnet Voice of Jerusalem. Radioen, som blev etableret af det britiske mandatstyre skulle på een og samme tid appellere til den jødiske og arabiske befolkning, samt tjene briternes interesse.

Med staten Israels oprettelse i 1948 ændredes stationens navn til Kol Yisrael (Israels Stemme). Den fik i 1950erne følge af en anden statslig radiostation, Galey Tzahal (Hærens Frekvens) som lå under forsvarsministeriets ansvar.

Kol Yisrael er op gennem de seneste 50 år blevet splittet op i en række andre stationer. Mens Reshet Alef (Den Første Netværk) primært sender kultur programmer, er Reshet Bet (Den 2. Netværk) en decideret nyhedsstation. Reshet Gimmel (Det 3. Netværk) sender israelsk musik døgnet rundt. Udover disse tre hovedstationer står Kol Yisrael for en trafikradiostation, en klassisk musikradio og stationer som sender på russisk, amhari og arabisk. Kol Yisrael på arabisk har gennem mange år været en af de mest populære stationer i de arabiske nabolande hvor den står som et liberalt alternativ til andre statsligt manipulerede medier.

Med oprettelsen af ’Det 2. medieråd’ (til forskel fra Kol Yisrael som var Det 1. medieråd) og israelsk TV2 i 1990erne, blev der åbnet for en række lokalradiostationer som dækker en bred høreskare over hele lander. En anden popularitet er de ulovlige pirat-radiostationer som appellere til helt bestemte høreskarer. Mest kendt er den nationalreligiøse Arutz 7 (Kanal 7) som traditionelt har transmitteret fra et skib i Middelhavet.

Mest populære israelske radiostation er dog Galgalatz (Hærens Rullende Frekvens), en opfølger af Galey Tzahal som sender musik og trafikmeldinger hele døgnet, kun afbrudt af nyheder hver hele time.

IBC – Israel Broadcasting Authority som drives af staten har seks radiokanaler, derunder en station, der sender på fremmede sprog med regelmæssige nyhedsusendelser på engelsk.