Vælg en side

Aviser og blade

Trods statens unge alder har Israel allerede tradition for en bred presse med mange aviser og blade. Allerede 100 år inden statens oprettelse udkom de første moderne hebræiske aviser Hahavatzelet og Halevanon. Fra slutningen af 1860erne udkom hebræiske aviser dagligt i Jerusalem, trods den osmanniske censur. Det ældste nulevende dagblad, morgenavisen Haaretz (Landet), udkom første gang i 1919. Haaretz blev efterfulgt af eftermiddagsavisen Yediot Acharonot (De seneste nyheder) fra 1938 og Maariv (Aftenen) fra 1948. På aviskioskernes hebræiske hylder finder man desuden det daglige finanstidende Globes, det national-religiøst dagblad HaTzofe og to ultraortodokse aviser Hamodia og Yeted Neeman.

Af et utal af fremmedsprogede aviser er de mest udbredte det engelsksprogede Jerusalem Post fra 1932 og Haaretz English Edition som udkommer sammen med den daglige udgave af The Herald Tribune. Som følge af den store indvandring fra det tidligere Sovjet udkommer et antal russisksprogede aviser dagligt; den mest markante er Novesti Nideli. Det eneste israelsk-arabiske dagblad er Al-Ittihad, men flere internationale arabiske aviser, de største fra London, er dagligt til salg i kioskerne.

De daglige aviser, hebræiske som fremmedsprogede, bliver i weekenden suppleret med højt ansete lokalaviser som ofte står bag de vigtigste scoops og historier.

Et utal af magasiner og blade af forskellige emner og interesser distribueres til abonnenter og kiosker. Af de hebræiske, har kvinde-magasinet LaIsha og hærens månedsblad HaMachaneh de største oplag. Det internationalt ansete Jerusalem Report er det førende blandt de engelsksprogede magasiner.

Links til medier