Vælg en side

Mahmoud Abbas
Præsident for De Palæstinensiske Selvstyreområder
– de palæstinensiske arabers leder

Den 69-årige Mahmoud Abbas blev den 9. januar 2005 blev valgt som de palæstinensiske araberes nye leder – og dermed blev såvel præsident for PA, det palæstinensiske selvstyre som for PLO, den palæstinensiske befrielsesorganisation, samt for Fatah, betegnes som en “moderat fornyer”.

Der knyttedes store forventninger til Mahmoud Abbas, som dog efter valget i De Palæstinensiske Selvstyreområder den 25. januar 2006 – hvor Hamas vandt en knusende sejr over Fatah – står som en meget svækket præsident.

I hele sit liv har Mahmoud Abbas – eller Abu Mazen, som hans arabiske tilnavn er – stået i skyggen af Yasser Arafat, og trådte først i 2003 ind på den internationale scene, da han af Arafat blev udpeget som PAs første statsminister, en post, som USA midt under intifadaen havde ønsket skabt. Efter et halv år måtte Abbas imidlertid kaste håndklædet i ringen, da han forstod, at Yasser Arafat ikke var til sinds at opgive kontrollen med sine 50.000 bevæbnede politisoldater. Abbas og Arafat mødtes først igen en uge før Arafats død i november 2004.

Mahmoud Abbas er født i byen Safed i 1935, og flygtede med sine forældre til Syriens hovedstad, Damascus i forbindelse med Israels Selvstændighedskrig i 1948. I Syrien voksede han op, fik en juridisk eksamen i Ægypten samt en doktorgrad i israelske studier i Moskva. Doktorgraden har en noget tvivlsom kaliber, idet Mahmoud Abbas hører til Holocaust-fornægterne, og bl.a. i sin afhandling hævdede, at jøderne under 2. verdenskrig havde et tæt samarbejde med nazisterne… I de næste årtier var Abbas med Arafat på dennes forskellige eksiler rundt om i de arabiske lande, og var en af de fire PLO-folk, som i 1993 indledte de første hemmelige forhandlinger med Israel i Oslo, som førte til aftalen om de palæstinensiske selvstyreområder.

I vide kredse i Israel satte man en tid lid til, at Abbas ville være i stand til at stoppe terroren. har sagt, at intifadaen var en fejl, og at den voldelige opstand må stoppe. Håbet om at Abbas kan standse volden er vigende efter Hamas’s valgsejr i januar 2006.