Vælg en side

Teater

Habimah Teatret , som blev dannet i Moskva i 1917, flyttede til Tel Aviv i 1931 og tiltrak store publikummer som viste deres påskønnelse overfor de drama præsentationer, som allerede var begyndt at inkludere stykker skrevet af lokale dramatikere.

Teatret er gået væk fra det oprindelige, heroiske, temmelig melodramatiske, kundskabsrige image, og nyere teatre så som Cameri – som fejrede sit 50 års jubilæum i 1996 – Haifa og Beersheba teatrene samt Khan Teatret i Jerusalem, er gået sammen med Habimah Teatret om opførelse af stykker samt måder at optræde på, der er mere tidssvarende og reflekterer moderne tid og tanker. Det nyeste større teater kompagni i landet er ”Gesher” (Broen), som blev dannet af immigranter fra det tidligere Sovjet Unionen – i begyndelsen for at skabe arbejde til immigrant skuespillere, som endnu ikke mestrede hebraisk, og samtidig for at imødekomme ”kultur-hungeren” hos det russisk-talende publikum.

Indenfor få år opførte Gesher stykker på hebraisk med både immigranter og lokalfødte skuespillere, og i dag er teatret et af de mest innovative og interessante teaterkompagnier i landet – dette bevidnes af adskillige succesfulde opførelser udenlands under ledelse af Yevgeny Arieh.

Beit Lessin Teatret i hjertet af Tel Aviv er et ledende teater med hyppigt skiftende spilleplan – med vægten lagt på originale og udenlandske opsætninger og med en stærkt politisk og sociologisk undertone – ”Theatre engagé”. Bei Lessin giver dramatisk udtryk for de mange kontroverser, som er dominerende i dagens Israel.

I dag er optrædener med artister som Arik Einstein, Shalom Hanoch, Yehudit Ravitz, Shlomo Artzi, Ehud Bannai, Ahinoam Nini eller Aviv Gefen – teatergrupper som Tippex, Ethnix og Hfive (sidstnævnte er nu blevet opløst) samt komediegrupper som Cameri Quintet og Hagashash Hahiver (”Pale Tracker Troupe” – Oversat direkte betyder det ”den blege detektiv”, men når man siger den blege detektiv her, hentyder man til komikergruppen på 3 mænd der gør grin med israelerne). Gruppen vandt landets mest prestigefyldte pris – Israel Prisen – i 2000) – og optræder for et stående publikum.

Orna Porat, som vandt Israel Prisen i 1999 for såvel sin fortræffelige skuespilkunst (som er selvlært) og som eksperimentalteater iværksætter, startede eponym teatret Orna Porat National Theater for Children and Youth (Orna Porats Nationale Teater for Børn og Ungdom) sammen med daværende undervisningsminister – nu afdøde – Yigal Allon. Det er en omrejsende teatertrup, som øger børns kendskab til teater og eksperimentalteater over 250 steder landet over.

Mange af de lokale produktioner er skrevet af israelske skuespilforfattere, og publikum flokkes for at se det seneste stykke skrevet af bl.a. Hanoch Levin, Yehoshua Sobol, Shmuel Hasfari eller Hillel Mittelpunkt. Levin har med sine 34 stykker været Israels absolut mest produktive og prominente dramatiker. Hans skarpe pen ophørte at skrive med Levins alt for tidligere død i 1999.

Links:

Acco Theater Center

Beit Hagefen – Arab/Jewish Cultural Center

Clipa Theater

Gesher Theater

Givatayaim Theater

Jerusalem Center for the Performing Arts

JEST – Jerusalem English Speaking Theater

Light Opera Group of the Negev (LOGON)

The Train Theater