Vælg en side

Kunst og Museer

Før 1948 var det eneste museum der betød noget i landet, den lille arkæologiske samling på Bezalel Kunstakademiet i Jerusalem. Malere og skulptører havde meget lidt arbejde at udstille permanent, og tilbragte ofte meget tid udenlands – især i Paris – for at få opmærksomhed.

Israels Museum
I 1965 var en stor spore til billedhuggerkunst åbningen af Israels Museum i Jerusalem. Dette – landets største og vigtigste museum – har mange afdelinger – her skal bl.a. nævnes arkæologi og jødisk historie; og museet indeholder såvel samlinger fra Bezalel som Shrine of the Book (Bogens Helligdom), som indeholder Dødehavsrullerne. Dødhavsrullerne, de ældste eksisterende bibelske skrifter, fundet i huler ved Qumran ved Det Døde Hav, ligger i Bogens Hellidom, en fantastisk hvid kuppelbygning. Bygningen er formet, så det ligner låget på de krukker, hvori rullerne blev fundet. Selve rullerne, skrøbelige pergamentstykker, smukt anbragt under glas, vækker dyb ærfrygt.

Derudover Ruth Youth Wing – afdelinger for fotos og design, klassisk kunst og – vigtigt – omfattende samlinger af moderne israelsk kunst i permanente såvel som midlertidige udstillinger samt landets omfattende skatkammer af moderne skulpturer i Billy Rose Skulpturhaven.

Israels Museum er somme tider blevet beskyldt for at forsømme israelsk kunst frem for samtidig international kunst, men i de seneste år er der gjort store fremskridt til udvidelse af museets aktiviteter indenfor dette område.

Yad Vashem Mindesmærket
På Har Hazikaron i det vestlige Jerusalem ligger det imponerende Holocaust Mindested, helliget de seks millioner jøder, som blev myrdet af nazisterne. Stedet rummer et stort museum, arkiver og undervisningsinstituioner. Centralt ligger Mindehallen med et mosaikgulv med navnene på de 22 største koncentrations- og udryddelseslejre, heriblandt Dachau og Auschwitz. Ofrenes aske ligge i en underjordisk hvælving, hvor en evig flamme brænder.

NYHED

 

Herzl Museum

Ved siden af Har Hazikaron ligger Herzl-Bjerget, der dels rummer et museum, helliget Theodor Herzl, den østrigske advokat og forfatter, der betragtes som zionismens grundlægger, dels rummer hans sorte granitgrav på bakkens top.

Kunst

The Bezalel Academy of Art (Bezalel Kunstakademi), som blev grundlagt af den bulgarsk-fødte Professor Boris Schatz i Jerusalem i 1906, har allerede uddannet en generation af malere, skulptører, tæppevævere og kunsthåndværkere, hvis arbejder er blevet anerkendt viden om, og som er blevet fremvist verden over. Malere som Reuven Rubin, Anna Ticho, Mordechai Ardon, Yosef Zaritsky og Marcel Janco samt skulptørerne Yitzhak Danziger, Avraham Melnikoff, Chana Orloff og andre, begyndte at blive internationalt anerkendte.

Andre vigtige steder at studere moderne, israelsk kunst er Tel Aviv Museet, Ramat Gan Kunstmuseum, Mishkan Omanut i Kibbutz Ein Harod samt mindre museer over hele landet såvel som private gallerier – sidstnævnte mest udbredte i Tel Aviv området.

Links:

The Israel Museum, Jerusalem

Yad Vashem

Eretz Israel Museum

Babylonian Jewish Heritage Center

Beth-Hatefutsoth – The Israel Dispora Museum

Museums: Israel Museums Guide

The Institute of Archaeology

Directory of Jewish Museums

Jewish Museums

Israel Art Guide – Events