Vælg en side

Film

Først for forholdsvis nyligt er Israel begyndt at udvikle biograf/filmindustrien. Før Israels oprettelse var det at producere film begrænset til fremstilling af informative filmprodukter til nationale formål så som Jewish National Fund (Den Jødiske Nationalfond), og få spillefilm i fuld længde blev produceret i statens første tid – en film der huskes er ”Hill 24 Does Not Answer” (Bakke nr. 24 svarer ikke) – som er optaget i den heroiske ånd, der var på det tidspunkt. Kvalitetsfilm har kun været undervejs indenfor det seneste ti år.

De mere succesrige film er tilbøjelige til at fokusere på ting som israelerne allerede har erfaring i – den arabisk-israelske konflikt, Holocaust-relaterede emner osv. frem for temaer af mere bred og universel karakter. Industrien er temmelig handikappet grundet mangel på fundering og investering, skønt noget hjælp er at hente hos Council for Quality Films – en offentligt støttet institution.

Nyhed: Yael Bartana på Louisina

Under overskriften Right of Return tager samtalen mellem kunstneren Yael Bartana og journalisten Martin Krasnik udgangspunkt i film trilogien AND EUROPE WILL BE STUNNED, som samme dag åbner i udstillingsserien LOUISIANA CONTEMPORARY. I de tre filmværker skildres den nye politiske bevægelse “The Jewish Renaissance Movement in Poland (JRMiP), hvis mål er at bringe 3,3 millioner jøder tilbage til Polen. Hvad skal heles og gælder dette jøderne og polakkerne alene? I sin balance mellem fiktion og virkelighed kaster Yael Bartana stemmer fra historien ind imellem nuets og der åbnes for store spørgsmål om tilhørsforhold i almindelighed og overalt.   (Tekst lånt af Louisiana.dk)

Se mere på www.louisiana.dk

Links:

Haifa Cinemateque (Hebrew)
www.haifaff.co.il/cinema/

Israeli Film Catalog
us.imdb.com/Sections/Countries/Israel/

Israeli Film Database
us.imdb.com/Sections/Countries/Israel/

Jerusalem Cinematheque
www.jer-cin.org.il/

Steven Spielberg Jewish Film Archive (Hebrew University)
www.spielbergfilmarchive.org.il/