Vælg en side

Israel og de Olympiske Lege

Israel har været med ved De Olympiske Lege siden 1952, mens landets Olympiske Komite blev allerede grundlagt i 1933 under det britiske mandatstyre. Siden 1952 har Israel været med ved hvert af sommerlegene, med undtagelse af 1980-legene i Moskva. Med hensyn til Vinter-OL har Israel været med hver gang siden 1994.

Israel vandt sin første olympiske medalje ved de 10. olympiske lege i Barcelona, 1992 – nemlig ved Yael Arad, som vandt sølvmedalje i judokonkurrencen. Siden har Israel fået medalje ved samtlige sommerlege – med undtagelse af OL i London 2012.

1992 Barcelona – 1 sølv, 1 bronze
1996 Atlanta – 1 bronze
2000 Sydney – 1 bronze
2004 Athens – 1 guld, 1 bronze
2008 Peking – 1 bronze
2012 London – ingen medaljer.

Medaljerne fordeler sig på sportsgrene således:
Sejlsport: 3 medaljer
Judo: 3 medaljer
Kano: 1 medalje
OL i London 2012

De Olympiske Lege i London blev i israelske medier betegnet som en fiasko. Ikke én medalje blev det nemlig denne gang til for Israel, og Regeringen meddelte efterfølgende, at man nu ved nedsætte en komite for at finde baggrunden for, at det slet ikke lykkedes, mens andre lande med tilsvarende indbyggertal – Danmark med 9 medaljer (2 guld) og New Zealand med 16 medaljer (6 guld) – gjorde det langt bedre. Dette tilmed i en situation, hvor der aldrig op til et OL har været brugt så mange penge på de israelske topatleter.
“Jeg har meget stor respekt for alle vore ateleter, og jeg ved, at hver enkelt af dem har gjort sit allerbedste, og for dette er jeg og det israelske folk taknemmelig,” udtalte sportsminister Limor Livnat efter legene, “men vi må nu prøve at granske årsagerne til at det denne gang ikke lykkedes at vinde medaljer eller topplaceringer.”
Den netop nedsatte komite får til opgave at rette eventuelle fejl, således at OL i Rio de Janeiro 2016 forhåbentlig vil skaffe ædelt metal til Israel.
Massemordet i München 1972

I 1972 ved OL i den sydtyske by München blev 11 israelske atleter myrdet af den arabiske terrororganisation Sorte September. Udover de 11 israelere blev også en tysk politibetjent myrdet.

De myrdede atleter var:
David Berger, 28 år, vægtløfter
Ze’ev Friedman, 28 år, vægtløfter
Yossef Gutfreund, 40 år, dommer
Eliezer Halfin, 24 år, bryder
Yossef Romano, 31 år, vægtløfter
Amitzur Shapira, 40 år, træner
Kehat Shorr, 53 år, træner
Mark Slavin, 18 år, bryder
Andre Spitzer, 27 år, træner
Yakov Springer, 51 år, dommer
Moshe Weinberg, 33, træner.

Mindeskrift til OL-ofre 
Berlingske |13.08.2012 
Mindeskrift til OL-ofre 
Berlingske |13.08.2012
af Bent Blüdnikow

I 1972 blev 11 israelske sportsfolkmyrdet under De Olympiske Lege i München. EnPLO-organisation ved navn SorteSeptember brød ind i Olympiade-byen og skød fleresportsfolk, og efter ildkampi en tysk lufthavn blev resten dræbt.

Den Olympiske Komite ( IOC) besluttedesig for ikke at standse legene, hvad røsterellers havde bedt om. Flere afterroristerne overlevede, og de blev snart sat på fri fod,idet en nyterroraktion iværksattes med en flykapring, og de tyske myndigheder løslodderefter lynhurtigt terroristerne. Europa rystede af rædsel for nye aktioner.
VED DENNE OLYMPIADE i London, 40 årefter tragedien, ønskede enker og familie tilde 11 dræbte, at IOC skullemindes ofrene med et minuts stilhed under den officielleceremoni.
Formanden for Den Olympiske Komite,Jacques Rogge, afviste blankt enhverreference til begivenheden. Det blev ikkesagt, men mange gættede på, at frygten forde arabiske lande gjorde en sådanhøjtidelighed politisk farlig. Der var ingen mandfolk ikomiteen, der vovede atsige Rogge imod. På verdensplan har 150.000 menneskerskrevet under på ønsketom en mindestund, og præsident Obama har ligeledes støttetforslaget. Fraeuropæiske politikere har der været tavshed, ligesom man frygtedeterroraktioner i 1970erne, frygter man nu arabisk vrede.
DANMARK HAVDE SIN egen triste historiemed massakren i München. På den danskevenstrefløj havde mange forståelse forterroraktioner.
Blekingegadebandens ideologi havdesympatisører. Venstresocialisten Anne GreteHolmsgaard nægtede således at tageafstand fra blodgerningen i München – præcisligesom Ulrike Meinhof fraterrorgruppen Rote Armee Fraktion. Holmsgaard var førstfolketingsmedlem for VSog blev det siden for Socialistisk Folkeparti, og selv om hunblev bedt om atforklare sig, var der ikke tegn på selvransagelse. SFs ledelse underVillySøvndal tog ikke sagen op, selv om den blev bedt om det i offentligheden. DaAnne Grete Holmsgaard tilmeldte sig Boykot Israel-aktionen, var det sammen medVillySøvndal og resten af SFs top. Først få måneder før, Søvndal blevudenrigsminister,forlod han og SFerne boykot-aktionen. Man kunne så havehåbet, at Holmsgaard ogSøvndal ville benytte 40-års-dagen til at mindesofrene, men der var tavshed.
SÅ LAD OS, her oven på De Olympiske Legei London, gøre det her. De israelskesportsfolk var: Moshe Weinberg (brydertræner), Yossef Romano ( vægtløfter), Ze’evFriedman ( vægtløfter), DavidBerger ( vægtløfter), Yakov Springer ( dommer), EliezerHalfin ( bryder),Yossef Gutfreund ( dommer), Kehat Shorr ( træner), Mark Slavin (bryder), AndreSpitzer ( fægtetræner), Amitzur Shapira ( løbe-træner).
Desuden blev den tyske politimand AntonFliegerbauer dræbt.