Zionismen


Theodor Herzl ved den 2. Zionistiske Kongres 1898

Zionismens mål var og er at styrke det jødiske fællesskab og give det jødiske folk mulighed for at bosætte sig, først i det daværende britiske mandatområde Palæstina og senere i Israel.

Zionismen er en social og politisk bevægelse med mange forskellige fortolkninger og grupperinger. Såvel blandt religiøse som ikke-religiøse jøder finder man zionister – og der er folk fra alle politiske lejre: idealister som pragmatikere, filosoffer som soldater.

Det er en bevægelse, der igennem tiderne har mødt hård modstand, såvel indefra, blandt jøderne selv, og udefra, fra zionisternes modstandere. Den moderne zionisme kunne i 1997 fejre 100-års jubilæum.

Zionismen har blandt tilhængerne været kendetegnet af heftige diskussioner og har gennemgået utallige forandringer, men ét har man været forenet om: At oprette et hjemland for det jødiske folk i dét, som jøderne altid har kaldt Eretz Ysrael, der er hebraisk og betyder “Israels land”.

Ordet zionisme kommer af ordet Zion, en af de gamle benævnelser for Jerusalem. Zionismen har rødder i Torah – De Fem Mosebøger i Bibelen, der fortæller, at Gud Herren for 4.000 år siden lovede patriarken Abraham Kanaaens land, som beskrevet i den Første Mosebog. Abrahams barnebarn Jakob fik navnet Israel, og siden da blev hans efterkommere kaldt for israelitter.

Der har boet jøder i Israels land siden udvandringen fra Egypten, og jøderne har i mange århundreder haft national selvstændighed dér. Drømmen om, at jøderne en dag skulle vende tilbage til hjemlandet opstod første gang, da de i år 586 før vor tidsregning blev drevet i landflygtighed fra kongeriget Judæa.

Jøderne vendte tilbage og oprettede igen deres egen stat. Men 63 år før vor tidsregning blev landet igen besat, denne gang af den romerske feltherre Pompeius den Store. I år 70 blev jødernes andet tempel i Jerusalem ødelagt, og endnu en gang blev jøderne fordrevet fra landet, som romerne nu havde gjort til en romersk provins med navnet “Syrisk Palæstina”.

Landet blev i de næste årtusinder regeret af forskellige besættelsesmagter, herunder romere, arabiske sheiker, kristne korsfarere, tyrkere og briter.
Læs mere under Tidstavle

Tanken om at vende tilbage kunne ikke blive til virkelighed. Religiøse jøder troede på, at alene Messias kunne føre dem tilbage til det hellige land.

Selv om der til alle tider har boet jøder under forskellige herredømmer, var det kun ganske få, der i århundredernes løb tog tilbage for at slutte sig til de små grupper, der stadig boede blandt den arabiske befolkning.

Både i Jerusalem ved Ha Kotel, Vestmuren – kaldet Grædemuren, som er resterne af det tempel, der blev ødelagt af romerne, og blandt jøder spredt ud over hele verden, blev Eretz Israel og Jerusalem nævnt i de daglige bønner.

Men der skulle gå næsten 2.000 år før der opstod en bevægelse, der seriøst arbejdede for jødisk tilbagevenden – med endemålet: den jødiske stat.

Læs mere om Zionisme – klik på menu-punkterne til venstre.

Se en folder om zionisme her