Vælg en side

Zionismen i Israel – en sikker havn…

Overlevende fra Holocaust ankommer til Haifa

Formålet med zionismen efter 1948 var at støtte bestræbelserne for fortsat jødisk indvandring til Israel og at grundfæste Israels betydning for det jødiske folk. Da Israel blev grundlagt, var der 650.000 jøder i landet, men allerede fem år efter var der mere end dobbelt så mange.

I 1950 blev zionismens grundlæggende idé til lov i Israel: Enhver jøde, der ønsker det, kan fra første dag få fuldt statsborgerskab i Israel.

I løbet af to år kom yderligere 50.000 jøder fra Yemen, og de blev fulgt af de fleste jøder fra de omkringliggende arabiske lande, hvor forholdene var blevet umulige for jøderne at leve under.

Fra 1954 og frem til slutningen af 1960erne kom næsten alle nordafrikanske jøder til Israel, hvor de blev integreret i storstilede projekter for immigranterne.

Fra begyndelsen af 1970erne fokuserede alle zionister på jødernes situation i Sovjetunionen, hvor de blev diskrimineret af det kommunistiske regime. Efter kommunismens fald i slutningen af 1980erne har over 800.000 jøder fra det tidligere Sovjet slået sig ned i Israel.

I dag har Israel knapt fem millioner indbyggere fra 102 forskellige lande. I 1998 har israelerne fejret, at deres land er blevet 50 år og på så kort tid har forandret et primitivt landbrugssamfund til en moderne stat.

Læs mere om befolkningen – klik her
Læs mere om tilbagevenden – klik her