Vælg en side

“Mahal” – frivillige i Israels Selvstændighedskrig


I årene 1947, 1948 og 1949 deltog henved 3.500 unge mænd og kvinder fra hele verden som frivillige på den jødiske side i det, der senere skulle kendes som Israels Selvstændighedskrig. Først som indrullerede i de illegale jødiske undergrundhære, Haganah, Irgun Zwai Leumi eller Lechi, og efterfølgende som hvervede soldater i Israels officielle hær, Zahal (IDF).

De benævntes med det hebraiske ord for netop frivillig “Mahal” (udt. máchral)

En beskeden del var trænede soldater, idet disse under Den Anden Verdenskrig havde været i aktiv tjeneste enten i amerikanske eller canadiske uniformer, i den britiske Jewish Brigade eller i andre afdelinger af de allieredes hære. Disse frivillige blev ved ankomsten til det daværende Palæstina omgående udnævnt til officerer eller befalingsmænd.

Men den største del af de frivillige var aldeles uden militær erfaring. Ved ankomsten til fronten et par timer senere, befandt disse unge mennesker sig midt i en blodig krig i kamp mod fem arabiske hære, som havde invaderet det nye land.

Mens hovedparten af de 3.500 frivillige på israelsk side var amerikanere, englændere, canadiere eller franskmænd, var 40 fra Danmark.

Fem af danskerne var kvinder og 35 mænd. Fem af de 40 var ikke-jøder. Ved forårstide 1949 var de alle afmønstret. Enkelte blev for at være med i opbygningen af den nye jødiske stat. Men de fleste rejste hjem til Danmark.

Læs mere om de danske frivillige i Israels selvstændighedskrig i Søren Espersens bog: Israels selvstændighedskrig – og de danske frivillige. Hovedland (2007).

 

Israels selvstændighedskrig - og de danske frivillige 1948