Vælg en side

En palæstinensisk stat?

Den israelske skepsis skyldes især de sørgelige sikkerhedsmæssige erfaringer fra de sidste 100 års eksistens med de arabiske naboer.

Blandt modstanderne af et kompromis med palæstinenserne er dog de zionister, der hævder at jøderne har mere ret til en stat end palæstinenserne. Nogle af dem mener også, at den jødiske stat skal være større end Israel i dag. Samtidig hævder de stærkeste modstandere blandt palæstinenserne, at der har boet arabere i hele området i mange generationer, og at de derfor har ret til et land, der hvor Israel ligger i dag.
Læs mere om den nyere historie – klik her

Men i dag giver det ingen mening at hævde, at Det Gamle Testamente, gamle politiske løfter eller historien giver det ene eller det andet folk en særlig ret til det lille stykke jord for enden af Middelhavet.

Hver gang diskussionen om konflikten mellem jøder og palæstinensere drejer som om ret og ikke tager udgangspunkt i situationen i dag, vil den være umulig at løse. Det er derfor almindeligt accepteret, at jøder og palæstinensere først vil kunne leve i fred med hinanden, når de accepterer at modparten repræsenterer et folk med rettigheder. Dette synspunkt er så småt ved at vinde anerkendelse.