Vælg en side

Det moderne Israel

Israel – et dynamisk samfund

Israel har udviklet sig med stor hast siden statens oprettelse i 1948. I dag er Israel et supermoderne samfund, førende på verdensmarkedet inden for high tech, økonomi og medicin.

Hightech-industrien er i fremskreden i Israel, og mange israelske firmaer har et godt ry i udlandet. På trods af problemer i branchen som helhed er den israelske industri ved at komme sig og den israelske hightech er i vækst. Israel ligger således i top inden for udvikling og forskning og med avancerede industrier bliver Israel betragtet som et fremstående center særligt for udvikling inden for bioteknologi. Læs mere om Videnskab og teknologi

Den manglende stabilitet i den mellemøstlige region påvirker ikke specielt israelske forskningsmiljøer; der foregår tværtimod en stor aktivitet inden for området. Den israelske infrastruktur er nemlig veludbygget og den teknologiske infrastruktur er blandt de bedste i regionen. Israel er et land, hvor det er let at komme rundt og afstandene er ofte korte Læs mere om Israels geografi

Der hersker ikke økonomisk lighed i det israelske samfund, hvilket hænger meget sammen med samfundets sociologiske baggrund. Men meget bliver dagligt gjort for at ændre situationen. Israel er et indvandrersamfund og landet har med imponerende succes integreret store bølger af immigranter fra snart sagt alle verdens lande. Immigrantbølgerne har gennem årene skabt et væld af forskellige kulturer og hver er de unikke på deres måde.

Den anspændte situation synes ikke at have påvirket den israelske befolknings levevis. Man mærker naturligvis en meget trykket stemning efter et terrorangreb, men på trods af den tilspidsede situation går livet videre i Israel, og israelerne laver mindst muligt om på deres hverdag og forsøger i det hele taget at leve et helt normalt hverdagsliv.

Israelerne går stadig ud, og Tel-Aviv, der er en kosmopolitisk by, bugner af lækre spisesteder og trendy cafeer. Særligt den unge generation benytter sig af de mange cafeer, gerne med hunden i snor og mobiltelefonen på bordet.
Læs mere om befolkningen

Tel-Avivs gader vrimler med tøjbutikker og frisører. De unge gør meget ud af at følge tidens nye trends og hårmode og på mange måder er Israel et vestligt land, men det mellemøstlige præg er også til stede og denne kombination er både spændende og interessant.

Et nyt fitness center er åbnet i hjertet af Tel-Aviv med lounge bar og live DJ, og ”Everybody Gym Club” minder næsten om et diskotek. Som navnet siger, er centeret til for alle og medlemmerne er lige fra religiøse med kalot til homoseksuelle. Gadebilledet er præget af modebevidste unge, der vil frem i livet, og mange vælger at læse handel eller økonomi i håb om at gøre karriere inden for business verdenen.
Læs mere om uddannelse

Forskellen på de israelske unge er, at de har militærtjeneste fra de er 18 år. Drengene er tre år i hæren, pigerne i to år. Efter endt militærtjeneste vælger mange at tage ud i verden og nyde deres frihed.
Læs mere om forsvaret

Når weekenden nærmer sig, flokkes de unge på de store natklubber, hvor trance-musik og hard house drøner ud af højtalerne. De som foretrækker en anden musik stil vælger ofte at gå på salsa bar eller natklubber hvor der spilles RNB og Hip Hop.

Jo, livet går videre i Israel, men den aktuelle situation i landet har øget efterspørgslen på sikkerhed. Israel er meget sikkerhedsbevidst og er opmærksom på sikkerhed i lufthavne, shopping malls, teatre, biografer, kontorer, mfl. Som følge af terrorangrebet på USA den 11. september 2001 er sikkerhed øget væsentligt på verdensmarkedet, og det er også gældende for Israel.

Israelerne er meget åbne og imødekommende. De fleste unge taler engelsk på højt niveau og børn lærer engelsk tidligt i skolen. Israelerne taler meget, og man kan ikke undgå at høre dem diskutere med høj stemme, mens de fægter med armene. Det er ikke uden grund at Israel har verdens højeste forbrug af taletid på mobiltelefoner pr. indbygger.

Israelerne er afslappede og uformelle og er ikke så punktlige som i vesten. Tid spiller ikke den store rolle for den enkelte israeler, og de tager gerne tingene som de kommer.

Den israelske væremåde, som er direkte, højrøstet og emotionel er en del af den israelske kulturs charme og denne livlighed gør hverdagen sjov og anderledes. Konflikten med palæstinenserne er blevet en beklagelig del af israelernes daglige liv, og selvom konflikten er blevet yderligere intensiveret, formår israelerne at få en hverdag til at fungere i et spændende og dynamisk samfund.

Søg på Israel-info:


Aktuelt - nyheder og indlæg
Israels geografi
Links til nyheder
Holocost - The Auschwitz Album