Vælg en side

Anden Verdenskrig


I 1939, lige før Anden Verdenskrigs udbrud var den zionistiske bevægelse fokuseret på udviklingen et andet sted, nemlig i Tyskland, hvor Adolf Hitler og hans nazister var kommet til magten. Tusinder af jøder flygtede fra nazisternes forfølgelser, også til Palæstina. Flere og flere europæiske jøder, der før havde været modstandere af zionisterne, indså nu, at immigration til Palæstina og en jødisk stat var den eneste mulighed for jøder til at kunne leve i sikkerhed.

I maj 1942, mens udryddelsen af jøder i hele Europa var i gang, mødtes zionistiske ledere i New York og vedtog “Biltmore-programmet”, som for første gang taler udtrykkeligt om oprettelsen af en jødisk stat i det vestlige Palæstina, så snart krigen var forbi.

Selv om jøderne stadig kun udgjorde et mindretal i forhold til araberne, havde krigen og udryddelsen i Europa endeligt overbevist de fleste skeptikere om nødvendigheden af en jødisk stat – først derefter måtte man forsøge at opnå fred med araberne.

Hvis denne stat skulle være demokratisk og jøderne have markant indflydelse på deres egne forhold, krævede det naturligvis en storstilet jødisk indvandring. Zionisterne erklærede, at de arabiske nationale bevægelser var ved at nå deres mål med oprettelsen af flere selvstændige stater over hele Mellemøsten, mens Palæstina var det eneste sted i verden, hvor jøder kunne blive et flertal i eget land.

Et af resultaterne af den britiske politik var bl.a., at den militære gruppe Irgun indledte en væbnet kamp og brugte terror for at få briterne til at opgive Palæstina.