Vælg en side

Hamas & Hizbollah

Hamas

Hamas – arabisk initialord for Den Islamiske Modstandsbevægelse – en fundamentalistisk muslimsk gruppe, som i al bevægelsens levetid har afvist al diskussion om fred med Israel. Hamas blev ved valget i De Palæstinensiske Selvstyreområder, 25. januar 2006, den suveræne vinder, og er nu i spidsen for PA.

Hamas’s sejr i 2006 sendte chokbølger gennem det internationale samfund, som ikke havde forestillet sig, at en organisation, som er ansvarlig for et utal af terroristangreb mod civile, ville kunne erobre regeringsmagten. Det er den almindelige opfattelse blandt verdens ledere, at resultatet af valget i De Palæstinensiske Selvstyreområder, har betydet et alvorligt tilbageskridt for fredsprocessen.

EU overvejer, i lyset af valgresultatet, at indefryse den økonomiske hjælp til PA. USA har taget skridtet allerede, og Danmark overvejer at standse sin hjælp, som udgør ca. 150 mio. kroner pr. år. Betingelsen for fortsat hjælp fra dansk og europæisk side er, at Hamas utvetydigt vil anerkende Israel og love at overholde alle indgåede aftaler.

Hamas har flere gange – såvel før som efter valget udtrykt, at man aldrig vil anerkende Israel.


I Israel Center for Special Studies (CSS) lidt uden for Tel Aviv ligger Informationscentret for Efterretning og Terrorisme, der regelmæssigt publicerer nyt materiale om de kræfter, Israel er oppe imod. Rapporterne er baseret på de efterretning Israel har indhentet, f- eks. originale palæstinensiske dokumenter som IDF er kommet i besiddelse af. På CSS’s hjemmeside finders rapporterne på både hebraisk og engelsk.

Læs mere


Hizbollah (Guds Gruppe)

Iransk støttet islamisk terrorist organisation med base hovedsageligt i de Shiitiske områder af det sydlige Libanon. Gruppen har udført utallige angreb på israelske soldater og civile.