Vælg en side

Geografi

… et land der flyder med mælk og honning…
(Anden Mosebog 3:8)

Mellemøsten set fra rumfartøjet Gemini 11
Nasa foto S66 54893

Israel er et lille, smalt, meget goldt land i den sydøstlige del af Middelhavet.

Landet trådte ind i historien for cirka 3.500 år siden, da det jødiske folk opgav deres normade–tilværelse og slog sig ned i dette område og blev til en nation.

Nationen blev kendt under mange navne i årenes løb: “Eretz Israel” (Israels Land); “Zion”, som er et af højdedragene omkring Jerusalem, kom til at betegne både byen og landet som et hele; “Palestina”, navnet var affødt af Philistia, som blev brugt af Romerne; “Det Hellige Land” – for bare at nævne et par stykker. I dag kalder de fleste israelere simpelthen landet for Ha’aretz – Landet.

Geografisk er Israel beliggende som et brohoved mellem 3 kontinenter: Afrika, Asien og Europa. Israel er langt og smalt. Det strækker sig ca. 450 km fra Golan-højderne i nord til Eilat i syd. Den bredeste strækning, mellem Det døde Hav og Middlehavet er 135km.

Skønt landet er lille, har Israel en varieret topografi og så varierede klimatiske forhold, at det svarer til forskellene i et helt kontinent. Galilæas skovbeklædte højder i det nordlige Israel glider over i frugtbare dale. Klitter og landbrugsjord markerer kyststrækningen langs Middelhavet. Bjergrige ørkener strækker sig sydpå gennem Negev og Arava-dalen til Eilat ved Det røde Hav.

Klima: Landets temperede klima er solrigt og med en regnperiode fra november til april. Den årlige nedbørsmængde varierer fra 50-150cm i det nordlige Israel til 2,5cm i den sydlige del. De vidt forskellige klimatiske forhold giver i kystområdet varme, fugtige somre og regnfyldte vintre; i bjergene tørre og behagelige, varme somre og moderat kolde vintre med regn – af og til sne. I den sydlige del af landet hersker der ørkenagtige betingelser med varme til hede dage og kølige nætter.

Der bor cirka 6,5 millioner mennesker i Israel i dag. Flere end 5 millioner er jøder. Resten er mestendels arabere. Livsstilsmæssigt er landet også varieret, idet indbyggerne er fællesskabsorientere og individuelle, religiøse og verdslige, moderne og traditionelle, byboere og landsbyboere.

Golan er en meget vital del af Israel – ikke mindst ud fra et militært synspunkt. Golan-Højderne blev erobret fra Syrien i Seksdageskrigen i 1967. I perioden 1948 til 1967 blev Golan-Højderne anvendt af syrerne som en militær-base, hvorfra terroraktioner ind i Israel blev fremført – specielt mod israelske bønder i Galilæa. Fra højderne kunne syrerne så godt som uhindret skyde og sende raketter ind over området. Arkæologiske udgravninger har blotlagt en ældgammel jødisk tilstedeværelse i Golan, som nu er annekteret som en del af Israel.