Vælg en side

Fredsaftaler

Fredsproces: Med fredsprocessen i Mellemøsten henviser man til forhandlinger om fredsaftaler mellem Israel på den ene side – og de palæstinensiske arabere, Egypten, Jordan og Syrien på den anden side. Fredsprocessen er ikke ny. Den begyndte allerede i 1967 med hemmelige forhandlinger og møder. I 1978 sluttede Israel fred med Egypten . Og trods stor gensidig mistro indgik Israel og PLO Oslo-aftalen i 1993, efterfulgt af en fredsaftale med Jordan .

Aftalen med palæstinenserne indeholdt en femårig overgangsperiode, hvor parterne skulle forhandle om israelsk tilbagetrækning fra de områder, Israel har indtaget, israelske bosættelser, Jerusalems status, palæstinensiske flygtninge, israelsk sikkerhed og spørgsmålet om en palæstinensisk stat.

Efter planen skulle perioden have sluttet i maj 1999, men den er blevet forsinket på grund af stærk gensidig mistro. Alligevel har israelere og palæstinensere knyttet mange vigtige kontakter de sidste år.

Det er ikke gået så godt med forhandlingerne mellem Israel, Syrien og Libanon. Syrien kræver de besatte Golan-højder tilbage, men mange israelere opfatter området som meget vigtig for landets sikkerhed. I 1998 tilbød Israel at trække sig tilbage fra det område, som det har besat siden krigen i 1982. Det israelske krav er, at de nordlige byer kan eksistere i sikkerhed fra angreb. En aftale om Sydlibanon kræver sandsynligvis en større aftale med Syrien, der kontrollerer Libanon.

Læs fredsaftaler under menu punkt – Dokumenter – klik her

Læs mere om forhandlinger af Oslo aftalen:
Lessons of Oslo’s Failure Must Be Learned for Peace to Bloom
By Dennis Ross, counselor and Ziegler distinguished fellow
(Dennis Ross, Ziegler Fellow at The Washington Institute for Near East Policy, was President Clinton’s envoy to the Middle East. His new book, The Missing Peace, will be published in August by Farrar, Straus and Giroux.)