Vælg en side

Bold….

Basketball
Sammen med fodbold utvivlsomt den mest populære sportsgren i Israel, som i basketball er i verdenseliten. Maccabi Tel-Aviv har således tre gange vundet Europa-Cuppen, og holdets stjerne, Micky Berkovitz blev fornylig kåret til Israels største sportsnavn i “de første 50 år”. Også blandt kvinde-holdene er israelerne blandt verdens bedste. Det gælder således Elitzur Ramla og Elitzur Holon samt A.S. Ramat HaSharon, som i 1999 var i finalen for europæiske mesterhold, men tabte til Spaniens Gran Canaria.

Fodbold
Israels sportsgren nummer 1 – såvel når det gælder tilskuere til eliteholdene og når det gælder aktive udøvere. Landets fornemste internationale bedrift hidtil var deltagelsen i VM-finalerne i Mexico i 1970. Desværre den eneste gang, Israel har været med, ligesom det også er knebet med deltagelsen i EM-finalerne.

Israelske klubhold har deltaget i samtlige europæiske mesterturneringer og cupturneringer siden 1993, og i disse turneringer er det ofte blevet til flotte resultater – eksempelvis Hapoel Petah Tikvahs 2-1 sejr over Feyenoord i 1993, Maccabi Haifas 1-0 sejr over Parma året efter, og det blev netop Maccabi Haifa, som i 1998 efter sejre over Paris St.Germain slog sig igennem til kvartfinalerne.

Blandt internationalt kendte israelske fodboldspillere de senere år kan nævnes: Eyal Berkovic, Haim Revivo, Tal Banin, Avi Tikvah, Alon Hazan, Ronny Rosentahl samt Avi Cohen.

Også Israels fodbolddommere står der respekt om – det gælder eksempelvis Menachem Ashkenazi, som dømte VM-finalen i 1996 og Avraham Klein, som dømte VM-finalekampe såvel i 1970 og 1978.

Kvindelandsholdet er på vej frem, og herunder gode israelske kvindelige fodboldnavne. Bedst kendt er Sylvie Jian, som til daglig spiller som professionel i Norge.

Araberne i israelsk fodbold
Israels arabiske samfund er en fuldt integreret del af israelsk fodbold – ikke mindst når det gælder fodbold, hvor arabere også spiller på Israels fodboldlandshold. Her kan nævnes navne som Rifat Turk, Hapoel Tel-Aviv, og Zahi Armeli, Maccabi Haifa, som begge har vundet mesterskaber for deres hold og har spillet på det israelske fodboldlandshold. Aktuelle arabiske navne i Israels landsholdtrøje er Walid Badir, Hapoel Petah Tikvah og Nejwan Grayev, Hapoel Haifa. Fodboldklubben Hapoel Taibe blev den første arabisk-ejede klub, der skaffede sig adgang til den israelske førstedivision, mens den arabiske fodbolddommer Daoud Sahil dømte den israelske cup-finale i 1996.

Volleyball, Håndbold, Beach-Volley
Volleyball er den store motions-sport i Israel, men på eliteplan har landet ikke gjort sig særligt gældende. Det samme gælder i nogen grad Håndbold, hvor storklubben Hapoel Rishon le-Zion dog har gjort en god figur, ikke mindst takket være en række gode – tidligere sovjettiske – håndboldspillere, som er kommet til landet som immigranter. Beach-Volley er på det seneste blevet en stor sportsgren i Israel, og er fornylig optaget blandt disciplinerne i Maccabiah-Legene. Sportsgrene, udøvet på strandene har altid været populært i Israel – og en særlig israelsk sportsgren har her udviklet sig – den såkaldte “matkot”, som er en mærkelig blanding af tennis og bord-tennis – men som altså spilles på stranden!

Tennis
Amos Mansdorf er den israeler, der har gjort det bedst i international tennis, idet han i 1988 var rangeret som nummer 18 på verdensranglisten. Øvrige velkendte israelske tennisspillere: Shlomo Glickstein, Shahar Perkis, Bilad Bloom, Eyal Ran, Eyal Ehrlich, Oren Motevessel, Lior Mor, Harel Levy, Amir Hadad, Ofer Sela, Noam Behr, Nir Walgreen og Noam Okan.

Blandt kvinderne kan nævnes Anna Smashnova, som nu har opgivet sin internationale karriere, Hila Rosen og Tsipi Opsula.

Der arbejdes i Israel en del med at gøre tennissporten tilgængelig også for mindrebemidlede. Således er der oprettet et net af Tenniscentre fra Kiryat Shmona i nord til Ashkelon i syd, som gør det muligt for i tusindvis af skolebørn fra alle sociale baggrunde at komme til at spille tennis. Børnene lærer her såvel sportsgrenen tennis som at opføre sig ordentligt…