Israel-info Flag
Israel info - nyheder


21.10.2012 Israel Info
Israel og USA sammen i kæmpe militærøvelse
3.500 amerikanske og 1.000 israelske soldater deltager fra i dag, søndag den 21. oktober – og tre uger frem i den største militære fællesøvelse mellem de to lande. Navnet på øvelsen er ”Austere Challenge 12” Udover tropperne på jorden, vil de to landes flyvevåbner være massivt repræsenteret, ligesom Israels forsvarssystem mod missiler, ”Iron Dome” bliver inddraget.
Mange iagttagere ser militærøvelsen som et markant signal til Irans ayatholla-styre, som skal påminde om, at hverken USA eller Israel vil tillade, at Teheran udvikler atomvåben. I en udtalelse fra IDF hedder det: ”Øvelsen skal øge vore to landes evne til samarbejde på det militære område. Udgifterne til fællesøvelsen er beregnet til 120 mio. kroner.


05.10.2012 Israel-info
Skydegal amerikaner i Eilat dræber hotelansat

En skydegal amerikaner har i feriebyen Eilat her til morgen, fredag, dræbt en ansat på "Leonardo Club Hotel". Mens gæsterne på hotellet var i færd med at spise morgenmad, snuppede den 23-årige amerikaner en riffel, tilhørende en af hotellets sikkerhedsfolk, og begyndte at skyde omkring sig. Ved skyderiet mistede en ansat livet, mens fire af gæsterne blev kørt til sygehuset, Joseftal Medical Center, for at blive behandlet for chok. I en efterfølgende ildkamp med politiet, blev gerningsmanden selv skudt og dræbt af politiet. Politiet i Eilat undersøger fortsat motivet til skyderiet, men oplyser, at den 23-årige amerikaner torsdag morgen blev afskediget fra sit arbejde i hotellets køkken.13.02.2012 Israel-Info
Israelsk fregat klar til NATO-operation
På trods af heftige protester fra Tyrkiet, lader det til, at NATOs ledelse ønsker, at Israels Flåde deltager med en fregat i NATO-operationen i Middelhavet, ”Operation Active Endeavour”, oplyser den amerikanske avis, International Herald Tribune, som citerer en NATO-talsmand, Carmen Romero, for at sige, at NATOs ledelse i øjeblikket overvejer muligheden af at få israelerne med, og at dette vurderedes efter normale procedurer.
Tidligere har såvel israelske fly som krigsskibe været med i enkelte af NATOs øvelser, men en israelsk deltagelse i denne flådeoperation ville blive første gang, at Israels væbnede styrker har været med i en egentlig militær operation – nemlig som et af de skibe, som skal overvåge farvandet. Israel er allerede medlem af det såkaldte Mediteranean Dialogue, og fra NATOs side ønsker man at udvide dette samarbejde. Operation Active Endeavour, som også tidligere har talt danske flådefartøjer, har fast 4-6 skibe, og blev skabt på baggrund af terrorangrebet mod New York og Washington i 2001.
I Ankara bekræfter en talsmand for det tyrkiske udenrigsministerium, at landet ganske afviser, at Israel vil kunne deltage i NATO-operationen, og at man har protesteret overfor NATOs ledelse. De ellers udmærkede forbindelser mellem Israel og Tyrkiet blev nedkølet efter episoden, hvor israelske specialstyrker opbragte et tyrkisk-registreret skib, som havde sat kurs direkte mod Gaza.


02.01.2012  Israel-info

Israelere og palæstinensere mødes til fredsforhandlinger - Hamas er rasende
Efter halvandet års fastlåst dødvande mødes israelere og palæstinensere i morgen, tirsdag den 3. januar til fredsforhandlinger.
Det sensationelle møde mellem palæstinensernes hovedforhandler, Saeb Erakat og hans israelske modstykke, Yitzhak Molcho, finder sted i Jordans hovedstad, Amman, og vært for forhandlingerne er Jordans udenrigsminister, Nasser Judeh.
- Vi er lykkelige for udviklingen, siger Israels vicestatsminister, Dan Meridor til den israelske statsradio. Det er første gang i meget lang tid, at palæstinenserne har sagt ja til at komme og tale direkte med os uden nogen former for forhåndsbetingelser. Dan Meridor understreger, at der ikke er tale om egentlige fredsforhandlinger, men at disse forberedende forhandlinger vil kunne gøre det muligt at indlede egentlige fredsforhandlinger.
Den samme besked kommer fra de palæstinensiske myndigheder.
- Mødet kan blive et gennembrud, der kan lede til, at vi genoptager fredsforhandlingerne.
De seneste fredsforhandlinger brød sammen i september 2010, da en aftale om et stop for nyt israelsk boligbyggeri udløb.
Nyheden om, at de to parter nu skal mødes på ny, udløste fordømmende reaktioner fra Gazas Hamas-styre:
- Vi er chokerede, og kræver et boykot af dette møde, siger Hamas talsmand Sami Abu Zuhri.


28.12.2011 Israel Info
Vrede masse-demonstrationer i Israel over ultra-ortodokse jøders fremturen
Israels præsident, Shimon Peres, gik i spidsen, da henved 15.000 mennesker tirsdag gik i demonstration i Jerusalem. Shimon Peres's og de andre demonstranters vrede var rettet mod de utra-ortodokse jøders fremturen, som er ved at blive et større og større problem i Israel.
"De ultra-ortodokse er skøre - og er akkurat lige så slemme som de fanatiske muslimer i Iran", siger en demonstrant til CNN.
De ultra-ortodokses fremfærd har i de seneste antaget mange former, og har været en torn i øjet på den sekulare israelske stat, men da israelsk fjernsyn for nylig viste billeder af en otte år gammel pige, der bliver truet og spyttet på af sortklædte og langskæggede ekstremistiske mænd, fordi hun ikke er klædt efter deres ønsker, fik israelerne nok. Og i flere dage har der været uro og sammenstød mellem ekstremistiske jøder og sekulære jøder i byen Beit Shemesh, vest for Jerusalem. Såvel søndag, mandag og tirsdag var der sammenstød mellem politi og de ekstremistiske jøder, da politiet ville fjerne skilte, der krævede adskillelse af kvinder og mænd ved offentlige forsamlinger.
Den amerikanske immigrant Ayelet Wortman er en af dem, som har fortalt, hvad mange israelske kvinder har oplevet: Hun slentrede hen ad gaden i Israel sent på eftermiddagen, da en tilsløret ortodoks jøde greb fat i hende bagfra, rev hendes trøje i stykker og kaldte hende en luder.
- Vi løb hele vejen hjem efter overfaldet, siger den nu 18-årige kvinde.
Blandt deltagerne i tirsdagens demonstration var altså Israels præsident, Shimon Peres, der i kraftige vendinger kritiserer ultraortodokse jøder:
- Dette er prøve for nationen, siger Shimon Peres. Vi må alle, hvad enten vi er religiøse, sekulære eller traditionelle, stå sammen for at forsvare statens karakter mod et mindretal, der ødelægger vor nationale solidaritet. Det afgørende er at fastslå, at Israel er en demokratisk, vestlig og liberal stat. Det offentlige rum er for alle, og sådan skal det blive ved med at være.
Kvinder i Israel har tidligere klaget over, at de ofte bliver tvunget til at side bagest i busserne i de byer, hvor der lever mange ortodokse jøder, og mange ultraortodokse undgår alle former for offentlig kontakt mellem de to køn - og samtidig lever de efter strenge regler om, at der kun må vises så lidt bar hud som overhovedet muligt.
Ortodokse jøder udgør cirka 10 procent af Israels 7,7 millioner indbyggere. Men deres høje fødselsrate og koordinering af stemmer i forbindelse med valg har sikret dem velfærdsfordele og større indflydelse.


02.08.2011 Israel Info
Sensationelt fund af Ypperstepræstens guldklokke
Den israelske arkæolog, Ronny Reich fra Haifa Universitet har sammen med sit team gjort et meget lille, men meget sensationelt fund - nemlig en lille guldklokke, som kan have været en del af selveste Ypperstrepræstens klædning, som er detaljeret beskrevet i Bibelens 2 Mosebog. Smykket er fundet i udgravninger ved Grædemuren i et område i Jerusalem, hvor man tidligere har fundet vandingskanaler og vandreservoirer fra Kong Salomons og Kong Davids tid, 900 år før Kristus.
Det er Berlingske Tidende (2/8-2011), som fortæller historien om det sensationelle fund, og citerer Bibelens afsnit om jødernes udvandring fra Ægypten, hvor Ypperstepræsten Arons beklædning beskrives: »Helt blå... Og på klædningens søm skal du lave blå, lilla og purpurrøde granatæbler langs hele kanten: Og klokker af guld mellem dem hele vejen rundt,« hedder det.
Templet i Jerusalem er omtalt i alle religiøse, jødiske skrifter. Det første tempel stod på stedet i Kong Salomons regeringsperiode fra cirka 970-930 før Kristus. Dette tempel blev brændt ned af Farao Sheshonk, og helt ødelagt i 586 f. Kr af babylonerne. Det andet tempel blev bygget få år efter, og var jødernes centrale bedehus i de efterfølgende århundreder. Først med romernes undertrykkelse af en jødisk revolte i år 70 blev dette andet tempel ødelagt. På stedet opførte muslimer i det syvende århundrede en moske.


12.07.2011 Israel Info
Hollywood opgiver at filme i Malmø på grund af jødehad
En Hollywood-producent havde udset sig Malmø og øvrige Skaane som indspilningssteder for en ny film med et jødisk tema, men har nu opgivet ideen på grund af Malmø-muslimernes jødehad, som producenterne var blevet advaret om fra Simon Wiesenthal-Centeret, - et trusselsbillede, som ville kunne standse filmoptagelserne.
Ifølge den skaanske avis, Sydsvenska Dagbladet, holdt Mikael Svensson fra Øresund Film Commission - et dansk-svensk film-samarbejde - møde med Hollywoodproducenten for at enes om optage-steder i Malmø og øvrige Skaane, og det var meningen, at mødet skulle fortsætte her i juni, men delegationen fra Hollywood kom aldrig. I stedet fik Mikael Svensson en mail om, at planerne om at indspille i Malmø måtte droppes, idet Simon Wiesenthal-Centeret havde rådet jøder til at holde sig væk fra Malmø.
Wiesenthal-Centeret udsendte advarslen til jøder om at holde sig væk sidste år, efter at en række amerikanske medier havde gjort opmærksom på hadet og hetzen mod jøder i Malmø. Selv udtalelser fra borgmesteren, Ilmar Reepalu, havde vakt forargelse og chok blandt jøder verden over.
Ifølge avisen lyder mailen således: ”Only problem I see with this project, as well conceived as it is, being based on a best seller, is the huge problem that this being a Jewish story and that the Simon Wiesenthal center in the USA called the south of Sweden a VERY unsafe place for the Jewish community due to the large and increasable hostile community of Muslims.


11.07.2011 Israel-info
Nyt 5-stjernet hotel i Gaza
Mens Israel og verden har travlt med at forholde sig til Freds-Flotillen - på vej med "nødhjælp" til Gaza, er man i Gaza ved at gøre klar til åbningen af endnu et 5-stjernet luksus-hotel - nemlig "Hotel Mövenpick", som åbner om et par dage.
Hotellet skal tiltrække velhavende Hamas-folk samt stenrige ferieturister fra arabiske lande, og på Mövenpick vil de finde overdådige suiter, marmor og råsten, dyre restauranter med forskellige mad-temaer, shopping-malls, tennisbaner og en ganske ekseptionel swimmingpool. Hotellet vil foreløbig ikke offentliggøre værelsespriserne... Måske siger man dermed, at skal man spørge om prisen, har man ikke råd til at bo der.
Jo, priserne er høje overalt i Gaza, hvor købekraften er meget stor. Et strandhus - i containerstørrelse - koster 1.400 israelske shekels pr dag - svarende til ca. 2.400 danske kroner, og der er ingen problemer med at udleje disse huse. I Rafah åbnede en ferie-by i sidste uge med swimmingpools og restauranter.
Mens Hamas og befolkningen i Gaza altså har rigeligt med penge og forsyninger, er det vanskeligt for PA - og Abu Mazen på Vestbredden at få pengene til at slå til. Søndag den 10. juli annoncerede Abu Mazan, at de 70.000 PA-ansatte kun vil få halvdelen af deres løn udbetalt i denne måned.


29.05.2011Israel-info
Skotsk region boykotter israelske bøger
En hel region i det sydvestlige Skotland, Dunbartonshire, har indført regler, som boykotter alle israelske produkter - herunder engelske oversættelser af israelsk litteratur. Det vil sige, at bl.a. mesterværker som  "A Tale of Love and Darkness" af Amos Oz og "Someone to Run With" af David Grossman er blevet forbudte i Dunbartonshire. Samtidig oplyser en talsmand for Dunbartonshires regionsråd, Malcolm Bennie, at rådet ikke har nogen planer om boykot af andre landes produkter eller bøger, og at produkter fra Saudi Arabien, Iran, Syrien og Libyen naturligvis fortsat er tilladt skotterne at købe.
Den israelske forfatter, Amos Oz, kalder beslutningen bekymrende - og siger: "Jeg er i øvrigt inviteret til at tale ved en bogfestival i Edinburgh til august, og håber da sandelig ikke, at jeg også bliver boykottet."17.05.2011 Israel-info
Israel-baby opkaldt efter Facebook-knap
"Like" hedder en lille nyfødt israelsk babypige - opkaldt efter det sociale netværk, Facebook.Et israelsk par har ladet sig inspirere af det sociale netværk Facebook. "Like" er på Facebook den tommelfinger opad, som siger "kan lide...".
Likes far siger til israelske nyhedsmedier, at han har valgt navnet fordi det er moderne og symboliserer noget innovativt.
Baby Likes to ældre søstre har fået navne, der fortæller om forældrenes interesse for mad.
Den ene hedder Pie, som er et engelsk ord for tærte, mens den anden hedder Vash, som betyder honning på hebraisk.


09.05.2011 Israel Info
To terrorister – to reaktioner
Der er euforiske reaktioner på drabet på Osama bin Laden fra næsten alle lande i den vestlige verden og også herhjemme i Danmark. Reaktionerne ovenpå det, som den amerikanske hær udførte, åbner en god mulighed for igen at tydeliggøre de dobbelte standarder, der anvendes mod Israel. Når Israel nemlig har brugt lignende metoder til at ramme kendte og berygtede terrorister i Gaza, som det for eksempel skete med Sheikh Ahmed Yassin i 2004, som var direkte ansvarlig for mange dødbringende angreb på israelske civile, herunder selvmordsbomber -  ja så lød der et ramaskrig af protester og fordømmelse fra alle kanter. Når man sammenligner reaktionerne efter drabet på Osama bin Laden – ja, så sagde FN's generalsekretær Ban Ki-moon at: "Osama bin Ladens død, annonceret af præsident Obama i aftes, er et vendepunkt i vores fælles globale kamp mod terrorisme." Men efter drabet på sheik Yassin, sagde den daværende FN's generalsekretær Kofi Annan: "Jeg fordømmer målrettet mordet på sheik Yassin og de ​​andre, der døde med ham. Sådanne aktioner er ikke blot i strid med folkeretten, men de er ikke hjælpsomme i søgen efter en fredelig løsning."  Igen et bevis på dobbelstandarder i FN...Søg på Israel-info:


Aktuelt - nyheder og indlæg
Israels geografi
Links til nyheder
Holocost - The Auschwitz Album